Boli

# simptome sinuzita #sinuzita

Sinuzita: 5 simptome comune

Sinuzita reprezinta o inflamatie a sinusurilor, problema cauzata, de cele mai multe ori, de infectarea cu diferiti patogeni.

 

Sinusurile sunt patru cavitati prezente la nivelul fetei care sunt conectate intre ele prin pasaje inguste. Acestea produc mucus care este eliminat pe cale nazala, lucru care ajuta la mentinerea curata a nasului si la eliminarea bacteriilor.

Intrucat aceste camere sunt pline cu aer, blocarea acestora sau umplerea lor cu lichid poate duce la dezvoltarea bacteriilor si la aparitia sinuzitei. Avand in vedere ca aceasta problema este foarte comuna, afla in continuare mai multe despre simptomele sinuzitei pentru a putea observa mai usor prezenta ei!

Durere sau presiune la nivelul fetei

Cele patru camere ale sinusurilor sunt localizate deasupra ochilor si dedesubtul lor. Oricare dintre aceste zone poate prezenta durere sau senzatie de presiune, in functie de camera afectata.

Deoarece inflamatia poate schimba cursul normal al mucusului, este posibil sa simti durere in urmatoarele regiuni:

  • de o parte sau de alta a nasului;
  • in zona fruntii;
  • la nivelul dintilor;
  • intre ochi.

Tot din cauza presiunii sau a inflamatiei poate sa apara si cefaleea sau durerea de cap, problema care poate fi prezenta in acelasi timp cu cele mentionate mai sus.

Scurgeri nazale

Este posibil sa iti sufli nasul mult mai des daca suferi de sinuzita, deoarece infectia din camerele afectate se va elimina prin canalele nazale. Aceste secretii vor fi diferite de mucusul normal, atat in ceea ce priveste textura (vascos), cat si culoarea (galben sau verde).

Avand in vedere ca inflamatia poate schimba calea de eliminare a secretiilor, este posibil ca acestea sa ajunga si in spatele gatului, lucru care poate produce durere in gat sau mancarime (prurit).

Atunci cand mucusul este eliminat prin partea posterioara a nasului si ajunge in spatele gatului, problema se numeste „picurare postnazala" si poate cauza tuse pe timp de noapte, din cauza pozitiei corpului.

Congestie nazala

Daca sinusurile sunt prea inflamate, atunci este posibila blocarea completa a camerelor si a scurgerii de mucus.

Aceasta problema poate afecta respiratia pe cale nazala si poate reduce temporar mirosul si gustul.

Durere in alte regiuni

Presiunea persistenta in sinusuri poate duce la aparitia cefaleei mentionate mai sus, dar si la alte dureri cum ar fi cea de ureche, de dinti sau de obraji.

De multe ori, aceasta durere este cea mai intensa dimineata, intrucat secretiile s-au acumulat excesiv pe tot parcursul noptii.

Avand in vedere ca aceste dureri pot fi asociate si cu alte probleme de sanatate, cum ar fi infectiile auriculare sau abcesele dentare, este recomandata o consultatie medicala specializata pentru a depista cauza exacta.

Febra

Deoarece sinuzita este de cele mai multe ori cauzata de o infectie, aceasta poate duce la aparitia febrei. Cresterea temperaturii corpului este un semn ca acesta lupta impotriva unei infectii virale, bacteriene sau fungice.

Tipurile sinuzitei

In functie de persistenta si de frecventa infectiei, sinuzita a fost impartita in patru tipuri. Este important de stiut tipul sinuzitei, deoarece simptomele pot fi prezente atat in forma acuta, cat si in forma cronica. Pentru a determina tipul exact si tratamentul corespunzator, este necesara o consultatie medicala specializata.

Cele patru tipuri de sinuzita sunt:

  • sinuzita acuta - care dureaza o perioada scurta (mai putin de 4 saptamani) si acompaniaza de cele mai multe ori o raceala sau o afectiune respiratorie;
  • subacuta - caracterizata printr-o prezenta mai lunga, intre 4 si 12 saptamani;
  • sinuzita acuta recurenta - acest diagnostic se pune atunci cand infectia apare de 4 sau mai multe ori intr-un singur an;
  • sinuzita cronica - infectie care persista mai mult de 12 saptamani sau care continua sa revina la intervale de timp regulate.

Deoarece multe dintre simptomele sinuzitei pot fi confundate cu alte afectiuni, este recomandat sa apelezi la un medic specialist pentru a putea obtine diagnosticul exact si tratamentul corespunzator!

Referinte:

  1. “Sinus Infection (Sinusitis): Types, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17701-sinusitis. Data accesarii: 14.01.2023
  2. Ellis, Mary Ellen. “9 Symptoms of a Sinus Infection and When to See a Doctor.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/cold-flu/sinus-infection-symptoms. Data accesarii: 14.01.2023
  3.  “Sinus Infection: 11 Symptoms and Treatments.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/322108. Data accesarii: 14.01.2023

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare